Bıngıldak
Bıngıldak / Prof. Dr. Sırrı Bektaş / Bebeklerimiz için Pratik Bilgiler / Anne Karnında ve doğumda bebeklerin kafasındaki kemikler çok yumuşaktır ve 8 parçadan ibarettir. Bu 8 parça sayesinde bebeklerin kafası çok elastiki ve yumuşaktır. Bu durumun bebeklerde büyük yararı olur.
BEBEKLERDE BINGILDAK, ÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ (SORULAR VE YANITLAR)
1. BINGILDAK NEDİR?
Anne Karnında ve doğumda bebeklerin kafasındaki kemikler çok yumuşaktır ve 8 parçadan ibarettir. Bu 8 parça sayesinde bebeklerin kafası çok elastiki ve yumuşaktır. Bu durumun bebeklerde büyük yararı olur. Bebekler anne karnında ortalama 40 hafta geçirirler. Doğumun olacağı gün bebek genellikle baş gelişi ile annenin doğum kanalı içine girer, ve dünyaya gelmek üzere ilk yolculuğuna başlar.Bu yolculuk sırasında dar olan doğum kanalından geçebilmek için başın çok elastiki ve yumuşak olması gerekir. Buda ancak kafa kemiklerinin parçalı ve yumuşak olması sayesinde gerçekleşir. Dar doğu kanalından geçerken kafa kemikleri birirbiri üstüne biner ve küçülür. Bu durum olmasa kafanın kanaldan geçmesi ve dolayısı ile doğum olayı gerçekleşemezdi.
Bu bahsedilen 8 parçalı kafa kemikleri arasında boşluklar vardır. Bu boşluklar bebeğin kafası üzerinde elimizi dolaştırısak elimize yumuşak olarak gelir. İşte bu boşluklara biz bıngıldak (Latince: Fontanel) adını veririz.
2. BINGILDAĞIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Bıngıldak varlığı yaşamsal önemdedir. Bebeklerin kafasında birden fazla bıngıldak bulunur. Fakat iki tanesi önemlidir. Birincisi ve en önemlisi “ön bıngıldak”tır ki bu hepimizin bildiği alnın hemen arkasında olan, baklava dilimi şeklinde 2-4 cm. çapında, ele yumuşak bir biçimde gelen, dokununca kalp atımına benzer hafif inip kalkan özeliktedir. Dokunmak zarar vermez, bebek dokunmakla rahatsız olmaz. Üzeri 3 tabakalı beyin zarı, saçlı deri ve saçla korunur. Dokununca nabız gibi atması beyin sıvısının dolaştığını gösterir. Ön bıngıldak 12-18 ay içinde kapanır. Bebeklerde kafatasının arkasında üçgen şeklinde ikinci bir bıngıldak daha vardır ki buna da”arka bıngıldak adı verilir. Bu da ön bıngıldak gibi beyin büyümesini ve doğumun kolay olmasını sağlar. Arka bıngıldak 2-3 ay içinde kapanır.
3. BINGILDAK NEDEN ÖNEMLİDİR?
Bıngıldak birçok bakımdan önemlidir. Beynin gelişme ve büyümesi bıngıldak sayesindir. Bıngıldak çok erken kapanırsa bebek beyni sıkışır, büyüyemez. Bu da birçok soruna yol açar (zeka geriliği, kusma, başağrısı, huzursuzluk gibi). Bazan erken kapanmanın zararını önlemek için beyin ameliyatı bile gerekebilir. Bu nedenle bebek ilk 1 yıl her ay kontrol edilir, bıngıldağa bakılır, baş çevresi ölçülür. En ufak bir sorun bile önemsenir.
Menenjit (Beyin zarı iltihabı), beyin sıvısının arttığı durumlar veya beyin tümörleri gibi durumlarda kafa içinde basınç artar. Bu durumlarda bıngıldak çok kabarır. Bu koşullarda bebeğe çok acil müdahale gerekir.
4. BINGILDAĞIN GEÇ KAPANMASI NE DEMEKTİR?
Bıngıldak 18 aydan sonra hala belirgin bir şekilde açık kalmışsa bu da önemlidir. İncelenmesi gerekir. Troid bezinin az çalıştığı veya hiç çalışmadığı durumlarda, vitamin ve mineral eksikliklerinde, bazı nadir görülen doğuştan hastalıklarda, beyin sıvısının çok arttığı durumlarda bıngıdak geç kapanır. Erken teşhis ve tedavi önemlidir.
5. SONUÇ:
Bıngıldak bebekler için çok önemlidir. Aylık izlenmesi gerekir. Anne-Baba her muayenede doktora bıngıldağı nasıl diye sorması yararlıdır.
Yorum ya da sorularınız için: bilgi@bilgipesinde.com