Gaz sancıları

Gaz sancıları / Prof. Dr. Sırrı Bektaş / Sağlıklı doğan bebekler genellikle sorunsuz büyür. Onların en büyük dileği karınlarının doyması ve yakınlarının şefkatli ilgili ve bakımıdır. Bunu da en iyi anne ve babaları sağlar. Bebekler büyürken bazı ufak tefek sorunlar çıkarabilirler. Bu sorunlardan bir tanesi belki de anne baba için en önemlisi gaz sancılarıdır.

GAZ SANCILARI

Sağlıklı doğan bebekler genellikle sorunsuz büyür. Onların en büyük dileği karınlarının  doyması ve yakınlarının şefkatli ilgili ve bakımıdır.  Bunu da en iyi anne ve babaları sağlar. Bebekler büyürken bazı ufak tefek sorunlar çıkarabilirler. Bu sorunlardan bir tanesi belki de anne baba için en önemlisi gaz sancılarıdır.

İnfantil kolik adını verdiğimiz gaz sancıları ilk 3 aylık dönemde görülür. Özellikle ilk 40 günde çok yoğundur. Özellikle akşam saatlerinde ayaklarını karnına çekerek ızdıraplı bir şekilde ağlarlar. Ağlarken renkleri kızarır, hava yuttuklarından dolayı gaz sancıları artabilir. Anne, baba ve yakınlar çok üzüntülü bazen de panik içindedirler.

Önce şunu belirtmekte yarar vardır. Gaz sancılarının çocuğa zararı yoktur. Ağlamaktan fıtık, bebek çatlaması gibi sorunlar olmaz. Genellikle sağlıklı çocuk belirtisi sayılır.

Kolik döneminde özellikle anneye destek olmak çok önemlidir. Hatta doğumdan önce anne kolik hakkında bilgilendirilirse ve bu konuda eğitilirse panik daha az olmaktadır. Ailede panik olmayınca çocukta gaz sancısı daha az görülmektedir. Huzurlu aile otamında ve sakin davranışlarda çocuk daha huzurludur ve özgüven geliştirmede daha başarılı olunmaktadır.

Bebek koliklerinin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Bebek barsaklarının süte karşı bir nevi uyumu sağlanmakta bu da gaz sancıları şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bebek sindirim sisteminin düzenlenmesi sırasında mide barsak rahatsızlıklarına ağlayarak yanıt vermektedir.
 
Gaz sancıları anne sütü ile veya karışık beslemede de görülebilir. Bebekleri her durumda uygun şekilde beslemeye devam etmek çok yararlıdır. Gaz sancıları iştahı etkilemez.

Yalnız her beslemeden sonra çocukların sırtını hafif bir şekilde tıpışlayarak veya ovarak gazını çıkarmaya çalışmak yararlı olur. Bu sırada çocuklara yumuşak bir ses tonu ile konuşmak, ninniler söylemek veya müzik dinletmek (klasik müzik veya ney ve ud ile hazırlanan enstrümental müzik) gaz sancılarını azaltır.

Daha yoğun gaz sancılarında akşam üstleri anne baba birlikte özel arabaları ile bebeği gezdirirlerse gaz sancılarının kaybolduğunu göreceklerdir. Burada araba motorunun sesi ve titreşimi gaz sancılarını azaltmakta ve bebek daha huzurlu olmaktadır. Belki de bebek anne rahminde sağlanan ortamı araba içinde bulmakta bu nedenle de mutlu olmaktadır.

Bazan elektrik süpürgesinin veya fön makinasının verdiği ses de gaz sancılarını azaltabilmektedir.

Eczanelerde pek çok gaz giderici ilaç, çay vs. bulunmaktadır. Bunları kullanmakta sakınca yoktur, ancak gaz sancılarını tam olarak ortadan kaldırma olanağı yoktur.

Bebek mamalarının bazıları gaz sancılarını en alt düzeyde tutacak şekilde hazırlanmıştır. Anne sütünün yetersiz kaldığı durumlarda bu mamalar kullanılabilir.

Sonuç olarak normal gelişen bir bebekte gaz sancısı kaçınılmazdır. Bu durumda yukarda belirtilen öneriler yapıldıktan sonra ortalama 3 ay sabırlı olmak ve bu koliği bebeğin büyüme sancısı veya gülün dikeni olarak kabullenmek, bebekle birlikte yaşamın tadını çıkarmakta yarar vardır.

Yorum ya da sorularınız için: bilgi@bilgipesinde.com